جورابهای غیر دیابتی، معمولاً از مواد پلاستیکی و پلیمری بی کیفیت ساخته میشوند و به همین دلیل نیز تنفس پاها در این جورابها به راحتی اتفاق نمیافتد و در نهایت با تعریق مواجه خواهند شد. همین تعریق نیز موجب رشد باکتری و قارچ در جوراب و کفش میشود و میتواند مشکلات جدی را برای افراد دارای دیابت به وجود بیاورد.
همچنین اگر دقت کرده باشید، معمولاً جورابهای غیر دیابتی، بافت زخیمی را بر روی انگشتان پا به وجود میآورد که اگر پوست پای افراد دارای حساسیت باشد، به سرعت به زخم تبدیل خواهد شد. این جورابها به شکل دستکش طراحی شدهاند و انگشتان پا را از یکدیگر جدا میکند. این کار موجب خواهد شد تا علاوه بر جلوگیری از تعریق و رشد باکتری، انگشتان پا به راحتی حداکثری برسند.
میتوان گفت که به دلیل مواد غیر پلاستیکی که در ساخت این جورابها استفاده شده است، افراد دیابتی به راحتی میتوانند از این جورابها استفاده کنند و خیالشان از مشکلات پا راحت باشد.
اگر دچار نوروپاتی هستید و تصمیم دارید جوراب مناسب انتخاب کنید، شرایط کنونی خود را مدنظر داشته باشید. برخی از افرادی که مبتلا به نوروپاتی دیابتی هستند، پوست پای آنها دچار خشکی و ترک میشود. جورابهایی که بسیار نرم هستند، برای این افراد مناسبتر و راحتتر است.اگر بیماری نوروپاتی شما به مرحلهای رسیده است که در پاهای خود هیچ حسی ندارید، پوشیدن جورابهایی که کاملاً اندازه شما هستند، بسیار اهمیت دارد، زیرا روی هم جمع نشده و به پوست پا مالیده نمیشود. استفاده از جورابهای بدون درز نیز، در پیشگیری از آسیب ضروری است.
گاهی اوقات انتخاب جوراب مناسب، به این منظور است که اندازه جوراب متناسب باشد تا گردش خون را در پا محدود نکند. اگر گردش خون در افراد دیابتی ضعیف باشد، باید از پوشیدن جورابهایی که بسیار تنگ هستند یا کش در بالای جوراب در پا فرو میرود، خودداری کنند.
مطالعات حاکی از آنند که ۱۵ تا ۲۵% افراد مبتلا به دیابت در طول زندگی خود دچار زخم پای دیابتی می شوند و زخمهای باز می توانند منجر به عفونت شده و دردسرساز باشند.
جوراب دیابتی دارای ویژگیهای زیر است:
- بدون درز: درز جوراب به پوست ساییده میشود و باعث تاول زدن یا زخم شدن پا میشود. اکثر جورابهای مخصوص دیابتی بدون درز هستند.
- جذب کننده رطوبت: خشک نگه داشتن پا برای پیشگیری از عفونتهای پوستی حیاتی است.
- قابل تنفس بودن: بافت قابل تنفس جوراب پا را خشک نگه میدارد.
- گرم بودن: دیابت رگها را منقبض میکند و گردش خون را در پا کاهش میدهد. این جوراب ، پا را گرم نگه میدارد و گردش خون را بهبود میدهد.
- پهن بودن پنجه جوراب: اگر پنجه جوراب تنگ باشد، انگشتان پا را فشار میدهد، باعث ناراحتی بیمار میشود و اجازه میدهد رطوبت بین انگشتان باقی بماند.
- اندازه بودن جوراب: بسیاری از جورابهای دیابتی شکل پا را به خود میگیرند. این خاصیت مانع از آن میشود تا جوراب در بعضی قسمتها گشاد باشد، به پوست ساییده شود و باعث زخم شدن پا شود.
- دارای لایه محافظ: جوراب دارای لایه محافظی است که از پا مراقبت میکند و مانع از آسیب دیدن آن میشود.
مراقبت، نگهداری و نحوه شستشو
⦁ شستشوی جوراب دیابتی با استفاده از آب گرم یا ولرم و بدون استفاده از مواد شوینده را فراموش نکنید، زیرا در بیشتر مواقع، مواد شوینده به مقدار خیلی کم بر روی الیاف جوراب باقی میمانند و موجب حساسیت زخمهای پا خواهند شد.
⦁ هرگز جوراب دیابتی را با آب داغ شستشو ندهید. برخی از افراد فکر میکنند که برای از بین بردن باکتری و قارچ موجود روی جوراب، باید از آب داغ استفاده شود، اما انجام این کار تنها موجب شل شدن الیاف داخلی جوراب دیابتی میشود و طول عمر آن را به شدت کاهش میدهد.
⦁ جوراب دیابتی را میتوانید با استفاده از مواد شوینده مخصوص لباسهای زیر که ضد حساسیت هستند نیز شستشو دهید. البته حتماً به این نکته توجه کنید که بسیار آرام و با دست، جوراب را شستشو دهید تا پرزهای آن خارج نشود.
⦁ نکته قابل ذکر دیگر، این است که اگر جوراب را پس از شستشو و برای آبکشی، به شدت بپیچانید و فشار دهید، به سرعت پرزهای زیادی از آن خارج خواهد شد. این پرزها بر روی زخمهای پای شما خواهد چسبید و موجب افزایش عفونت خواهد شد. همچنین میتوانید قبل از پوشیدن جوراب، پرزهای آن را با استفاده از یک برس، کاملاً برطرف کنید.
ثبت نظر
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *